Winterhulp was een hulporganisatie, haar naam, identiek aan haar Duitse evenbeeld, Winterhilfe, stoot aanvankelijk op argwaan, maar haar toewijding en blijken van burgerzin, doen de publieke opinie toch overstag gaan.

De voornaamste activiteit van Winterhulp was de soepbedeling. Ook kon men op vertoon van de Winterhulpkaart maaltijden, steenkool, levertraan en vitamines krijgen. Het voornaamste en het meeste werk werd geleverd door mevrouw Dauwe en Alice De Poortere, en de medewerkers in de keuken en het magazijn. Tijdens de winter van 1941-1942 werd de voedselschaarste zo groot dat er tijdelijk geen soep meer kon worden uitgedeeld. De toenemende honger wakkerde de groeiende haatgevoelens van de gewone burger jegens de bezetter en de Nieuwe Orde, die ook binnen deze organisatie steeds sterker werd vertegenwoordigd, nog verder aan.

Het stadshuis van Eeklo met spandoeken aan de gevel gebonden ten voordele van Winterhulp.

Voorzitter van Winterhulp, Pieter Goethals.

In het Winterhulpcomité was Pieter Goethals voorzitter, notaris Joris Spaey (VNV) was secretaris, Robert De Soete (DeVlag) as er verantwoordelijk voor de propagande, ex-schepen Arthur Servaes voor de inzameldienst, ex-schepen Remy Van Brabandt en Roger Van Biesbrouck voor de controle, mevrouw Albert Dauwe voor de voeding, Urbain Dauwe voor volksgezondheid, Bertrand Heene voor de bedeling, Paul Locufier voor de kleding en Arthur Van Zandycke en Georges Van Damme waren gewoon raadgevende leden.

Het Winterhulpcomité aan tafel tijdens een plechtige communie feest.

Tijdens de oorlogsjaren werden de plechtige communicanten en hun ouders door Winterhulp in Ten Doorn ontvangen.

Dankzij Winterhulp kregen deze communicanten toch nog iets van feest tijdens deze donkere jaren.

Iedereen kon Winterhulp sponsoren.

Ten bate van Winterhulp werd er van alles te koop aangeboden, postzegels, lucifers enz...….