Tijdens de bezettingsjaren kreeg Eeklo en omstreken heel wat Duitse troepen over de vloer. Burgers werden verplicht om militairen in hun huis te nemen voor een paar dagen, weken, maanden.....


Het 21ste infanterie regiment.

 

Het 21ste infanterie regiment dat een onderdeel was van het 17de infanterie divisie, verbleef in de omstreken van Eeklo  vanaf 18.07.1940 tot 28.05.1941.

Het regiment had eerst gevochten in Polen, na de oorlog tegen Polen, werd de eenheid teruggetrokken naar Duitsland en nam toen deel in de strijd tegen Frankrijk. Daarna, in de zomer van 1940 verbleven ze in Eeklo en omstreken zich voorbereiden voor operatie Seelöwe, de invasie van Engeland die er  nooit kwam.
In mei 41 vertrok het regiment oostwaarts richting Rusland (Operation Barbarossa).

Theodor Preu, kommandant van het 21ste infanterie regiment.

Op zondag 21 april 1941 hield het regiment een grootse parade op de markt van Eeklo om de verjaardag van hun “Fuhrer” te gedenken. Enkele weken later, in mei 41, vertrok het regiment oostwaarts.

Een soldaat van het 21ste infanterie regiment in de Beekstraat te Bassevelde, 1941.

Hetzelfde huis in 2013.

Kaprijkestraat, Bassevelde.

Bassevelde, Kaprijkestraat 1941. Een paar foto's voor het thuisfront met de inwoners van het huis.

LW.Jg.Abt 19 (Luftwaffe felddivision) te Eeklo 1944.

Februari 1944, een peloton van de nieuw uitgegeven Marder III's van 1. Kompanie, Panzerjäger Abteilung 19 (L) van Luftwaffen Feld-Division 19 maakt zich klaar om van Eeklo naar Zedelgem te verhuizen.
Bij deze antitank eenheid kwamen de meeste leden uit alle branches van de Luftwaffe, piloten, radio-operatoren, vliegveldbewaking, vrachtwagenchauffeurs,  magazijniers, mecaniciens enz....

Een kleine 4 maanden later werd deze eenheid naar het Italiaanse front gestuurd waar het bijna volledig vernietigd werd door het Amerikaans leger.                                                     


Het boek PK Cameraman: No. 1: Panzerjager in the West, 1944 (Propaganda Kompanie) van Remy Spezzano, beschrijf en illustreert met talrijke foto's de verhuis van de Marders van Eeklo naar Zedelgem.

1. SS-Panzer-Division Leibstandarte-SS Adolf Hitler te Eeklo.           

 

Juni 44. (Een artikel uit de Eekloonaar). 

In Eeklo en omgeving bivakkeren nu heel wat Duitse pantsertroepen. Hun tanks stellen zij, voor vliegtuigen gecamoufleerd, onder bladrijke bomen. Op de kleine boomgaard die we aan het einde van onze tuin in de Oostveldstraat hebben, staan drie zulke tanks opgesteld onder de perenbomen. De bemanning ervan behoort tot elite-SS van de Leibstandarte Adolf Hitler.

Dat ze tot deze fanatieke groep behoren lees ik op een zwart bandje op de mouw van hun zwart uniform dragen. Hun bedoeling is in het Eeklose station met hun pantsers op treinen te worden geladen om naar Normandie te sporen. Door de Geallieerde bombardementen en de sabotagedaden op het Franse spoorwegnet is het treinverkeer in Frankrijk echter zeer moeilijk geworden waardoor deze SS’ers verplicht zijn hier een paar dagen te bivakkeren.

Als student ben ik juist thuis wegens de bloktijd en s ’avonds durf ik mij al eens wagen op onze boomgaard.
Af en toe sla ik daar een praatje met één van de SS’ers,  een dag later schrik ik toch hevig wanneer hij mij een zware gouden ring toont en mij verteld dat deze ring voor hem gemaakt werd door een Russische Joodse juwelier. Op mijn vraag hoeveel hem dat gekost heeft, geeft hij mij een antwoord dat ik tot de huidige dag nog niet vergeten ben, zonder merkbare emotie zegt hij : Gar nichts! Dan habe ich imh tod geschossen!

Wanneer deze SS’ers op 27 juni eindelijk vertrekken slaken vele Meetjeslanders toch wel een zucht van opluchting.

Pz.Kpfw. V "Panther" Ausf. A, "Leibstandarte SS Adolf Hitler" in Eeklo.

Onderstaande foto stond te koop op een veilingsite in 2016.

Panzer IV-Erbsentarn-M44-1.Panzer-Division-Belgien-Flandern-Knesselare-1944.

Aan het uniform te zien gaat het hier over SS panzertroepen, waarschijnlijk  1. SS-Panzer-Division Leibstandarte-SS Adolf Hitler die in juni tot in Knesselare lagen.

5 Duitse sturmgeschütz in Eeklo.

In de winter van 1943 - 1944 kreeg Eeklo het bezoek van een Duits pantserbatalion, de tanks behoorden vermoedelijk tot een Luftwaffe regiment dat in Tunis of aan het Oostfront vernietigd was en dat hier opnieuw werd opgericht. De tanks en hun bemanningen deden een tijd dienst als kustwacht, vooraleer opnieuw in de strijd te worden geworpen.De tanks , op de foto's zijn er maar 5 te zien, verbleven drie of vier dagen in Eeklo en werden ondergebracht in de hangars van de Peignage d'Eekloo op de Nijverheidskaai aan de vaart.

Aan het Vredegerecht in de Stationstraat met begeleidende motorrijder.

Het kenteken op het spatbord van de motor begint met WL, Luftwaffe.

Op de Markt ter hoogte van matrassenwinkel Van Ghyseghem.

De auto die hen begeleid is die van de oorlogsburgemeester Van Zandycke.

Op de hoek van de Markt en de Boelare.

De vijf StuG III in de Boelare

In de Boelare, een korte stop.

Op de Roze aan het Teirlinckstraatje.

Aangekomen op de Markt van Eeklo.

Op het kruispunt Boelare - Molenstraat.

Op de Leopoldlaan met de Grafkapel op de achtergrond.

Ergens ter velde, aan een bunker van de Hollandstellung.

De kerk van Eeklo in de achtergrond.

In de Stationstraat.