Tijdens de gevechten aan het Afleidingskanaal had de Duitse 256ste I.D. een hoofdverbandplaats in Lembeke-Oosthoek, meerbepaald aan de grote hoeve van de familie De Jaeger, Vroenhoek nr.14.

In een mum van tijd veranderde de hoeve in een Duitse hulppost, de schuur van 30 op 7 meters werd volledig uitgeschrobd en ontsmet. Ook het huis werd in beslag genomen: de voorplaats werd gebruikt als operatiekamer en de zijkamers werden volledig volgelegd met gewonden met als gevolg dat de bewoners hun huis niet meer mochten betreden en verplicht waren in de "keete" naast de woning te gaan wonen.

Ook het naastliggende huis (Vroenhoek nr.12) werd volgelegd met gewonden.

Nadat de gewonde soldaten de eerste zorgen hadden gekregen werden ze in de schuur gelegd waar ze verbleven tot ze op transport konden naar een legerhospitaal te Sint-Niklaas.( Armee Feldlazarett 609.)

In totaal werden er een 200 tal gewonden, Duitsers en Belgen, verzorgd in de Hauptverbandplatz 2/256 te Lembeke-Oosthoek.

Er bezweken 5 Belgische en 8 Duitse soldaten aan hun verwondingen, ze werden begraven op een weide niet ver van de hoeve.

Scharleij Arthur.

Geboren te Wenduine op 14.11.1916. Gestorven aan zijn verwondingen te Lembeke op 27.05.1940.

 

Wachtmeester bij het 13de Artillerie .

Arthur was over zijn hele rug met granaatscherven doorzeefd, en stierf nog dezelfde dag .

Scharleij Arthur zijn laatste rustplaats op het kerkhof van Brugge-Assebroek.

De Clercq Adolf.

 

Geboren te Meldert op 26.02.1908. Aan zijn verwondingen overleden te Lembeke op 28.05.1940.

Soldaat bij het 39ste Linie.

Hij werd gewond tussen Maldegem en Kleit als chauffeur van een munitiewagen, overleed aan zijn verwondingen te Lembeke en werd begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Bassevelde graf nr 548. Later overgebracht naar de militaire begraafplaats in De Panne.


 

Gorez Omer.

Geboren te Marlanwelz op 09.02.1908. Gestorven aan zijn verwondingen op 28.05.1940 te Lembeke.

Soldaat 7de Jagers te voet, 8ste comp.

Heymans Jean-Baptiste, werd zwaar gewond bij de gevechten om het Schipdonkkanaal in de nabijheid van Balgerhoeke. Hij werd afgevoerd naar Lembeke waar hij aan zijn verwondingen overleed.

Hij was soldaat bij het 7de jagers te voet, 2e Bat 5e Comp.

Stamnummer 125/49032.

De begraafplaats aan Vroenhoek nr.14 te Lembeke met de schuur van de familie De Jaeger op de achtergrond.

De graven van De Clercq Adolf (links) en Scharleij Arthur.

Josef Braun, soldaat bij het 481ste infanterie regiment werd gewond aan het afleidingskanaal en stierf op 27.05.1940 aan zijn verwondingen te Lembeke.

De begrafenis van Josef Braun en andere gesneuvelden te Lembeke - Oosthoek.

De originele brief geschreven aan de vrouw van Josef Braun over het sneuvelen van haar man.

In de Hauptverbandplatz 2/256 stierven 3 Duitse officieren aan hun verwondingen of werden dood binnengebracht. Deze officieren werden niet begraven met de andere Duitse en Belgische gesneuvelden op de weide in de Oosthoek maar werden begraven op het kerkhof te Lembeke.

Hauptmann Heinrich Metzger.

Oberstluitnant Oskar Berckhemer.

Luitnant Fritz Beyse.


De begraafplaats en schuur in 2017.

De hoeve heeft verschillende veranderingen ondergaan in de jaren, het huis en de "keet" is afgebroken maar de schuur staat er nog bijna zoals in mei 1940.