Aan het Leopoldkanaal.

Zaterdag 25 mei 1940 bij het 1ste Regiment Karabiniers-Wielrijders.

Bij de 1Cie vertrekt alweer een patrouille die deze keer geleid wordt door de compagniecommandant zelf. Luitenant Jonckheere neemt vier van zijn militairen mee: 1ste Sergeant Van Boom, Sergeant Le Grand en een onbekende korporaal en soldaat.

De patrouille bereikt zonder veel problemen de Graaf Jansdijk ten noordoosten van Sint-Laureins en vordert vervolgens via het dorp naar de westelijke zijde van Leemweg die richting Eeklo leidt. Onderweg wordt een tweetal keer halt gehouden wanneer in de verte een enkele Duitse pantserwagen opgemerkt wordt. Jonckheere en zijn ploeg stuiten dan op een grotere groep vijandelijke voertuigen die Sint-Laureins zullen binnenrijden. De militairen duiken achter een haag op een vijftal meter van de colonne en houden zich gedeisd. Na een twintigtal minuten besluit de officier een poging te wagen om terug te keren naar de Belgische oever van het kanaal. Het vijftal rent over de weg en houdt een eindje verder halt tussen de huizen van het dorp. 1ste Sergeant Van Boom en Sergeant Le Grand ontbreken. Luitenant Jonckheere wacht af maar besluit dat de tijd dringt en keert met de overgebleven korporaal en soldaat terug naar zijn compagnie. Omstreeks 11u00 kan Luitenant Jonckheere melding maken van wat zich afgespeeld heeft te Sint-Laureins. Het geschut van het IV/19A opent binnen het kwartier het vuur en beschiet de gemelde positie van de Duitsers.

Wanneer enige tijd later 1ste Sergeant José Van Boom eveneens kan terugkeren, zal duidelijk worden dat Sergeant Michel Le Grand neergeschoten werd bij het oversteken van de Leemweg. De sergeant overleed vermoedelijk ter plekke.

Le Grand Michel.

Sergeant 1ste regiment Karabiniers – Wielrijders, 3/I

Geboren te Sint-Joost-Ten-Noode 29.12.1916. Gesneuveld te Sint- Laureins 27.05.1940.

Kort na het middaguur duikt een pantserwagen op nabij de restanten van brug van de Sint-Janspolderdijk. Het Duitse voertuig wordt vernield met een treffers van het C47 anti-tankkanon en de T13 tankjager die de 1Cie ondersteunen. De compagnie stuurt direct na het incident een nieuwe patrouille uit. Drie van de vier bemanningsleden worden dood teruggevonden in hun verhakkelde voertuig. De vierde militair is klaarblijkelijk kunnen ontkomen.  (Belgische dossiers - 18daagseveldtocht.be).

De pantserwagen waar hier over gesproken wordt is een Landsverk M38 van de Zweedse fabrikant AB Landsverk.
Deze pantserwagen was oorspronkelijk eigendom van het Nederlands leger maar buitgemaakt met nog verschillende andere  Landsverk door het 227ste Infanteriedivisie en gebruikt door hun Aufklärungs Abteilung.

De Landsverk werd vernield door verschillende granaten van het Belgische C47 anti-tankkanon en de volledige Duitse bemanning, 5 man, sneuvelde.

Uffz Wilhelm Bolles
Obergefreiter Egon Murschall
Schütze Anton Ambour
Schütze Goswin Welter
Schütze Gerhard Stürmer.

De gesneuvelden werden 50 meter van de vernielde brug begraven, hun graf werd gekenmerkt door één enkel kruis met hun namen erop, op het kruis een doorschoten helm.
In 1942 werden hun lichamen ontgraven en overgebracht naar de Duitse begraafplaats te Deinze.

De plaats van het gebeuren in 2024.

De vernielde Landsverk aan het Leopoldkanaal (foto - www.landsverk-m38.nl).

Details van de 5 Duitse gesneuvelden.

Uit het dagboek van de 227 Infanteriedivisie. (wwii.germandocsinrussia.org).

Met dank aan Robin Buysse voor de info.