Wehrpass van Viktor Wilhelm Frigo-Modca.
Het hakenkruis op de voorkant is verwijderd, zogezegd "gedenazificeerd". 

Viktor werd geboren te Altenburg Thür op 01.10.1918.
Na zijn opleiding op de volksschool werd hij gereedschapsmaker van beroep.
In 1938 werd hij opgeroepen om zijn
reichs arbeids dienst (RAD) te doen, na een jaar werd hij overgeplaatst naar een bouwcompagnie van de Luftwaffe.
Niet voor lang want na een paar maanden werd hij ingelijfd bij een infanterie regiment van het Duitse leger. Daar kreeg hij een opleiding om met een
75 mm leichtes infanteriegeschütz 18 om te gaan. 
Een klein kanon om de infanterie steun te geven.
Na twee maanden word hij al overgeplaatst naar een actief infanterie regiment.
Het 456 I.R, onderdeel van het 256 I.D.


Een 75 mm leichtes infanteriegeschütz 18

Op 10 mei valt de 256 I.D Nederland binnen, Viktor vecht zich met zijn regiment door Nederland - Antwerpen - Zelzate - Eeklo. 
Het eerste en derde bataljon van het I.R 456 krijgt op 26 mei het bevel om links en rechts van de brug van Balgerhoeke het afleidingskanaal over te steken. Bij die aanval word luitenant-kolonel Schmidt-Hammer, regimentscommandant van het I.R 456 zwaar gewond.
Na de gevechten aan het afleidingskanaal en de capitulatie van het Belgische leger op 28 mei, gaat de opmars verder richting Frankrijk.
Op 30 mei, door het omvallen van zijn kanon, word Viktor zwaar gewond aan de voet en word afgevoerd naar het veldhospitaal. Tegen de tijd dat hij hersteld is van zijn verwonding is de slag van Frankrijk al lang bezegeld. Voor zijn inzet tijdens de Blitzkrieg word hij bevorderd tot gefreiter (korporaal).
Tot juli 1942 word hij ingezet om de Franse kust te bewaken, daarna gaat het richting Rusland, Oostfront.
Na 8 maanden Oostfront loopt het verkeerd af voor Viktor, hij krijgt een kogel door de schouder. De wond is zodanig ernstig dat hij nooit meer in actieve dienst gaat.
Hij word nog bevorderd tot obergefreiter en krijgt het
verwundetenabzeichen schwarz voor zijn opgelopen verwonding. Na zijn herstel krijgt hij ook nog het infanterie sturmabzeichen silber en word hij ingedeeld bij de reserve.