Dit is het wehrpass van Hans, Adolf Genz.
Geboren 17.09.1912 te Berlijn, zijn vader was van beroep schoenmaker, zijn moeder huisvrouw.
Na zijn schooltijd begon hij te werken als zetter in een drukkerij, hij bleef dit doen tot hij op 10 augustus zich moest aanmelden om zijn dienstplicht te doen. Hans word ingedeeld bij het 6./Kf.Ers.Abt.3, een Kraftfahr Abteilung of vertaald, motorvoertuig afdeling.
Daar behaalt hij zijn rijbewijs voor voertuigen klasse 2 (?).
W.K.F. kl.2 - Wehrmachts-Kraftfahrer Klasse II - Wehrmacht-chauffeursklasse II.
Hij behaalde ook het rijbewijs Sd. Kfz. 2, Kettenkrad, dat was een voertuig op rupsbanden met de voorkant van een motorfiets.
Na zijn opleiding muteerde hij naar een ander Kraftfahr Abteilung, maar na een paar dagen werd hij al overgeplaatst naar de 208ste infanterie divisie waar hij deel zou uitmaken van de PAK-Zug Aufklarungs-Abteilung 208, een verkenningspeloton van de 208ste divisie, maar 13.02.1940 werd de afdeling hervormd en kreeg de naam “PAK-Zug Radfahr-Aufklarungs-Schwadron 208”.
Waarschijnlijk was hij chauffeur bij deze eenheid.

Een Kettenkrad aan het oostfront.














Foto: Wikipedia.

Op 10 mei 1940 steekt de Radfahr-Aufklärungs-Schwadron de Nederlandse grens over. Na de gevechten in Nederland trekt de divisie verder richting Antwerpen, door de vlugge reactie van Generalmajor Andreas (bevelhebber van de 208I.D.) word het Radfahr-Aufklärungs-Schwadron naar de Scheldetunnel gestuurd. De verkenners ondervinden weinig weerstand van de Belgische verdedigers en veroveren de voetgangerstunnel en vormen zo het eerste bruggenhoofd over de Schelde. Na de gevechten rond Antwerpen gaat het richting het kanaal Gent-Terneuzen. Op 20 mei werd de Schwadron als spits van de divisie door het Waasland gestuurd, in de namiddag al werd het kanaal Gent-Terneuzen bereikt.
Bij de gevechten aan het kanaal Gent – Terneuzen telde het Radfahr-Aufklärungs-Schwadron 208 vier gesneuvelden en verschillende gewonden.
Eenmaal het kanaal overgestoken gaan de verkenners richting het afleidingskanaal van de Leie. Ze passeren Kluizen (Evergem), Sleidinge, Waarschoot en op 24 mei rond 15.30u hebben ze het eerste contact met de vijand aan Stoktevijver (Zomergem – Ronsele).

Het Radfahr-Aufklärungs-Schwadron krijgt bevel om de brug aan Veldekens (Eeklo) te gaan verkennen.

Schütze Gerhard Gundlach.

Later op de dag rukten de verkenners op naar Veldekens brug waar ze aanvankelijk weinig tegenstand ondervonden tot ze de eerste huizen van het gehucht naderden. Een Belgische machinegeweer nam de patrouille onder vuur en de 19 jarige Schütze Gerhard Gundlach werd dodelijk getroffen in het hoofd. In hetzelfde gevecht sneuvelde ook Gefreiter Wilhelm Schroder, en de commandant van de verkenningsgroep word gewond.
Gerhard Gundlach en Gefreiter Wilhelm Schroder werden later begraven met nog een andere gesneuvelde van het A.A.208 achter het hof van Maurice Ginneberge bij Veldekens. 
De derde gesneuvelde is Gefr. Franz Schulze, geboren op 23.02.1916 te Wittmansdorf. Hij sneuvelde op 24.05.1940 tijdens een patrouille naar het afleidingskanaal. Gaat het hier over dezelfde patrouille? 
In het Duitse veldhospitaal, feldlazarett 208, opgericht in Moerbeke waas, stierf Wilhelm Mazur op 27.05.1940 aan zijn verwondingen. Wilhelm was onderofficier bij de 2de comp. van het Aufklarungs-Abteilung 208.

De veldgraven bij Veldekens van Gefreiter W. Schröder en Gefreiter Gerhard Gundlach en Gefreiter Franz Schulze.

Veldekensbrug.

Onderstaande foto is genomen door een Duitse officier van het Aufklärungs-Abteilung 208. Op de achterzijde schreef hij:

Die Schlacht bei Eekloo über den Lyskanal. Diese Brücke kostete mich 1 Geschütz, 2 Gefallene (?), 6 Verwundete. Dafür 2 EK und 2 Tapferkeitsbeförderungen. Wir haben es geschafft.

De slag bij Eeklo over het Lyskanal. Deze brug kostte me 1 geschut, 2 doden, 6 gewonden. Daarvoor 2 EK (ijzeren kruis 2de klasse) en 2 moed promoties. We hebben het gehaald.

Op 26 mei tegen de avond, geraken de Duitsers over het kanaal, de volgende dag bereiken de verkenners Krapuit (Adegem) en gaan verder richting Onderdijke (Adegem). Ze krijgen het bevel om de rechterkant van het 338I.R. te beschermen terwijl ze oprukken naar Knesselare.
Vroeg in de morgen van 28 mei capituleert het Belgische leger, het 208I.D. krijgt opdracht om de opmars verder te zetten richting Oostende naar Duinkerke. Na Duinkerke word de divisie niet meer in strijd geworpen.
De verlieslijst van het Rad-Aukl.-Schwdr.208, tijdens de veldtocht in 1940.
Gesneuveld:
1 Officier, 1 onderofficier, 6 soldaten. Waarvan 3 soldaten sneuvelden te Eeklo.
Gewond:
4 Officieren, 3 onderofficieren, 14 soldaten. Waarvan 1 officier gewond werd te Eeklo.
Vermist:
0 officieren, 1 onderofficier, 0 soldaten.

Hans Genz geraakt zonder kleerscheuren door de Blitzkrieg, voor zijn deelname aan de westfeldzug word hij bevorderd tot Gefreiter (korporaal). Op 01.01.41 word het Radfahr-Aufklärungs-Schwadron 208 opgenomen in het Aufklärungs-Abteilung 28, onderdeel van het 28I.D. Bij die mutatie krijgt hij een bevordering als Obergefreiter.
De divisie blijft in Frankrijk en Belgie als bezettingstroepen tot 23.05.1941 waar ze naar het oosten worden overgeplaatst. Op 22.06.1941 nemen ze deel in de operatie Barbarossa, de inval in Rusland.
Na een groot jaar aan het Russische front loopt het verkeerd af voor Hans, op 02.07.1942 bij de gevechten aan de Krim (schiereiland aan de zwarte zee) loopt hij een schotwonde op aan de onderarm. Al bij al valt de verwonding nog mee en blijft hij bij zijn eenheid, voor deze verwonding krijgt hij de onderscheiding, verwundetenabzeichen schwarz en het ijzeren kruis 2de klasse.
Een maand later krijgt hij de Medaille Winterschlacht im Osten 1941/42 en door zijn deelname aan de gevechten in de Krim, krijgt hij ook op 15.12.1942 het Krimschild.
Op 21.05.1943 krijgt Hans de onderscheiding kraftbewährung abzeichen in bronze. En op 01.08.1944 kreeg hij de Medaille zur Erinnerung an den Kreuzzug gegen den Kommunismus, een Roemeense medaille. En voor zijn verdiensten krijgt hij op 01.09.1944 het Kriegsverdienstkreuz 2.Klasse mit Schwertern.
Ondertussen gaan de zware gevechten door aan het Oostfront, Hans doorsparteld al die jaren zonder noemenswaardig verwondingen, maar het noodlot kon niet uitblijven.
Op 14.04.1945, bij de zware gevechten op het omsingelde schiereiland Samland (Kesselschlacht von Heiligenbeil) word Hans voor de tweede keer gewond, een kogel is dwars door zijn bovenarm gegaan. Hans word geëvacueerd langs de zee en hersteld in het ziekenhuis van zijn verwonding. Op 23.06.1945 word hij ontslagen en naar huis gestuurd.

Het Wehrpass van Hans Genz.

De afdelingen waar hij gediend heeft:
Vanaf 12.02.1940 bij het PAK-Zug Aufklarungs-Abteilung 208.

De opleidingen die hij heeft gekregen en onderaan blz 21, een gedeelte van zijn onderscheidingen.

Zijn bevorderingen en onderaan blz 23 weer een gedeelte van zijn verworven onderscheidingen.

Zijn opgelopen verwondingen.

Zijn lijst met meegemaakte gevechten.

Zijn onderscheidingen.

Kraftbewährung abzeichen in bronze.

Krimschild.

Rumaenien erinnerungsmedaille an den kreuzzug gegen den kommunismus.

Verwundetenabzeichen schwarz

Eisernes kreuz 2. klasse.

Kriegsverdienstkreuz 2. Klasse mit Schwertern.

Zijn verworven onderscheidingen.

Het dokument die hij mee kreeg na zijn ontslag uit het ziekenhuis.