Het militair zakboekje van Fagniart Leopold Désiré, geboren op 28.09.1913 te Jemappes (Henegouwen). Fagniart werd in 1933 opgeroepen om zijn legerdienst te doen bij het 2de Lansiers. Na 13 maanden zwaaide hij af en werd hij af en toe nog eens opgeroepen om zijn kamp te doen in Beverloo.
Omdat hij van een "oudere" klas was werd hij bij de mobilsatie van 1939 bij de 
Wielrijdersgroep der 18de Infanteriedivisie geplaatst, een ontdubbeling van de 2de Lansiers.

Tussen 24 en 27 mei vochten de wielrijders te Knesselare - Ursel.

Op zaterdag 25 mei 1940, word de 6de divisie, die aan het Schipdonkkanaal ligt, afgelost door de 18de infanteriedivisie. 
De wielrijders krijgen de opdracht op 26 mei
om de op voorhand verkende stellingen van Drongengoedbos in te nemen op de baan Knesselare-Ursel. Om 18u30 meldt de groep dat alle eenheden ontplooid zijn op deze positie.

Net voor middernacht heeft de groep het bevel gekregen om terug te keren naar haar oude posities rond Drongengoedbos en zich vervolgens op Oedelem te richten. De wielrijders staan onder het operationeel commando van het 3C en bereiken rond 04u15 de hun toegewezen positie. Rond 06u00 wordt de groep dan weer overgeheveld naar de 17de infanteriedivisie en worden de bevelen vanuit de commandopost van de divisie te Veldhoek uitgevaardigd. De wielrijders blijven in de buurt stand-by en zoeken rond de middag dekking in de bossen rond Bogaarden. Tussen hen en de Duitse linies bevinden zich op dat ogenblik nog elementen van het 39Li.
Vervolgens neemt de chaos toe en volgen bevel en tegenbevel mekaar op. Om 16u15 loopt een bevel binnen om Maldegem en Strooibrug in te nemen en naar Burkel te gaan om er bevelen van het Vde legerkorps in ontvangst te nemen. Nog geen twee uur later volgt een bevel tot terugtocht naar Oostkamp. De groep komt hier aan rond 19u00 na onderweg enkele keren aangevallen te zijn door de Luftwaffe. De kantonnementen zijn nog maar nauwelijks toegewezen of er volgt alweer een zware luchtaanval.

Dindag 28 mei, om 02u00 heeft de groep nog het bevel ontvangen om zich naar Sint-Andries nabij Brugge te begeven waar zich ook het Groot Hoofdkwartier bevindt. De manschappen zijn nog onderweg wanneer het nieuws van de capitulatie hen bereikt.


18daagseveldtocht.be/cavalerie/tweede-reserve/wielrijdersgroep-der-18id/