Van Durme Urbaan Bernard, geboren te Aaigem op 01.04.1915.
Zoon van Van Durme Karel Lodewijk en van Van Damme Maria Virginia.
Woonde in 1940 te Aaigem, Bergstraat 7.
Ongehuwd.


Van Durme Urbaan was soldaat bij het 22ste linie regiment, 1ste bataljon, 1ste compagnie.
Stamnummer 102/89100.

Op 25.05.1940 maakte Urbaan deel uit van het 1ste bataljon van het 22ste linie, die de succesvolle tegenaanval deed in Ronsele – Zomergem. Bij die tegenaanval werden meer dan 200 Duitsers krijgsgevangen genomen.
Op 26 mei rond 19.00u, wordt hij gevangen genomen met andere soldaten van de 1ste compagnie, ze worden door de Duitsers afgevoerd van het front maar belanden in een artilleriebarrage.
Volgens de getuigenis van Jean Hendrickx, wonend te Aaigem, en Gerard Verbiest, beide soldaten van het 22ste linie die op 27 mei krijgsgevangen genomen, leefde Urbaan Van Durme nog maar was zwaar gewond aan het hoofd.
Urbaan zat onder het slijk en het bloed maar Jean herkende zijn dorpsgenoot onmiddellijk. Hij vroeg aan de Duitse soldaten die hen begeleiden of hij zijn makker mocht verzorgen, die stemden toe. Jean waste de gewonde soldaat met water uit de gracht en zo zag hij dat Urbaan een zware wonde had aan de rechterzijde van zijn hoofd. Met het verbandpakje dat nog in zijn bezit was verbond hij de wonde, en toen Urbaan een beetje bekomen was legden ze de gewonde op een ladder om hem zo verder te transporteren. Na een uur verder te hebben gemarcheerd, kregen ze het bevel om Urbaan binnen te dragen in een huis waar een Duitse officier zich verder over de gewonde zou ontfermen. Door de omleidingen die de gevangenen moesten nemen en het verdwalen van hun Duitse bewakers wist Jean Hendrickx zich niet meer in welk huis of zelfs in welk gemeente ze op dat moment waren, was het nog Zomergem of Ursel…… Wat hij zich nog wel herinnert is dat Van Durme Urbaan, nog in bezit was van zijn paspoort en portefeuille.
Vanaf dan is er geen spoor meer van soldaat Urbaan Van Durme, na al die jaren is hij nog steeds vermist!
Zijn ouders hebben tijdens en na de oorlog zich terpletter gezocht wat er zou kunnen gebeurd zijn met hun zoon. Tevergeefs, niemand kon hen een antwoord geven……….

Dezer dagen is het bijna onmogelijk om verder inlichtingen te krijgen van gemeentes of andere officiële instellingen over Van Durme Urbaan, het enige dat u te horen krijgt is de wet van de privacy.
Het enige tastbaar bewijs is zijn bidprentje en zijn militair dossier in Evere.
Wat ik zoek is een foto en, of verdere informatie van de vermiste soldaat.
Alles is welkom.


Copyright @ All Rights Reserved