Gery Hameeuw, uit West-Vleteren, werd opgeroepen in 1933 om zijn legerdienst te vervullen bij het 1ste Regiment Grondverdediging tegen Luchtdoelen.
Gery wordt voor de eerste maal gemobiliseerd op 28 september 1938 en moet zich te Staden bij het 1ste DTCA, 5de batterij, 2de groep melden. De 5de batterij staat onder bevel van de Commandant baron André Greindl. Op 2 oktober 1938 word Gery, met al de andere opgeroepen, gedemobiliseerd. Op 14 april 1939 wordt Gery voor de tweede maal gemobiliseerd en moet zich weer te Staden melden, deze maal wordt hij in de III groep, 8ste batterij geplaatst weer onder bevel van baron André Greindl.

Soldaat Gery Hameeuw, rechts op de foto tijdens zijn legerdienst in 1934.

August Bosserez, was geboren in 1920 te Puurs, werd in 1939 opgeroepen om zijn legerdienst te doen, ook hij werd bij het 1ste Regiment Grondverdediging tegen Luchtdoelen geplaatst.
August viel in de lichting opgeroepenen, die bij het einde van zijn legerdienst bijna direct werd gemobiliseerd.

Door een huwelijk in 1939 worden deze twee personen familie van elkaar.
Beide waren in mei 1940, artillerist bij het 1ste Regiment Grondverdediging tegen Luchtdoelen, Groep III, 8° Batterij DTCA.

De 8ste batterij stond onder bevel van Commandant baron Greindl.

C75 DTCA M36 kanonnen.

Op 10 oktober 1939, bracht koningin Elisabeth een bezoek aan de gemobiliseerde soldaten in hun legerkampen. Foto genomen tijdens een kamp te Zammel - Geel aan de grote Nete.
Op één van de foto’s staat August Bosserez juist achter Koningin Elisabeth, op een andere foto is de Commandant van de batterij te herkennen baron André Greindl.

Op 10 mei ligt de batterij te Zammel, bij Geel, tegen de avond hebben de kanonnen meer dan 800 granaten afgevuurd. Dezelfde dag wordt er nog achteruitgetrokken naar Heist-op-de-berg, de aftocht van het Albert kanaal begint. In een paar dagen wordt er afgereisd naar de K.W. stelling. De KW-stelling of KW-linie was een Belgische antitankversperring tussen Koningshooikt en Waver (vandaar de KW in de naam) bedoeld als verdediging tegen een Duitse invasie in centraal België.
Overdag staan de kanonnen opgesteld en tijdens de nacht gaat de aftocht verder. Tijdens de aftocht verliest de groep een pak uitrusting en voertuigen, bussen en vrachtwagens worden achtergelaten. Al van dag één heerst er een munitietekort voor de kanonnen die maar niet opgelost geraakt door het legerkorps, de artilleristen sturen dan maar zelf een vrachtwagen naar het munitiedepot in Zedelgem. Heen en terug, 400km.
Woensdag 15 mei, de groep komt aan te Sint-Katelijne-Waver achter de K.W. stelling.

Heel de dag blijven de kanonnen van de 8ste groep in actie maar tegen de avond krijgen ze het bevel de aftocht verder te zetten naar het westen. Het Belgische leger geeft de K.W. stelling op en trekt zich terug naar de linie Terneuzen-Gent-Oudenaarde.
De aftocht gaat verder voor de 8ste groep, het kanaal van Willebroek wordt overschreden – Dendermonde, de Schelde over. Op zaterdag rond 03u00 word Kalken bereikt en de groep neemt stelling in, en om 06.00u opent de 8ste batterij reeds het vuur op de eerste vijandelijke toestellen. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag wordt de groep verplaatst naar Assenede waar ze een paar dagen blijven. Op dinsdag word de groep wederom verplaatst, De 7de batterij wordt te Evergem opgesteld. De 8ste batterij zal naar Ertvelde vertrekken. De 9de batterij gaat naar Sleidinge. De stafgroep verhuist naar Veldhoek.
Woensdag 22 mei, de gevechten aan het kanaal Gent-Terneuzen barsten los, de batterijen vuren ononderbroken.
August Bosserez verteldevhierover - op een zeker moment schoten we zoveel granaten af dat de kanonloop gloeiend heet stond en we moesten die dan eerst afkoelen met natte doeken en zakken.
De 8ste batterij ondergaat rond 15u00 een kort luchtbombardement. Gelukkig is er geen noemenswaardige schade.
Donderdag 23 mei, de Duitsers geraken over het kanaal te Zelzate en er word beslist om terug te trekken naar het Afleidingskanaal. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag trekt de groep weg en word opnieuw ontplooid, de commandopost en de 8ste batterij worden nabij Knesselare opgesteld. De 7de batterij gaat te Aalter in stelling. De 9de batterij zoekt posities op te Ursel. Bij dageraad zijn de kanonnen opnieuw klaar tot vuren.
De volgende dagen woeden de gevechten aan het Afleidingskanaal, de luchtafweerkanonnen blijven intussen vuren.
Op 26 mei geraken de Duitsers over het kanaal aan Oostwinkel en een sectie van de derde groep geraakt niet tijdig weg en word gevangen genomen. Op 27 mei word het Afleidingskanaal opgegeven, de batterijen moeten echter nog enige tijd op post blijven om deze levensgevaarlijke terugtocht bij dag te dekken, alleen de 9de batterij nabij Ursel wordt verplaatst om een overrompeling te vermijden. De 8de batterij neemt posities in op de terreinen van de Weldadigheidsschool te Beernem. De tocht wordt bijzonder lastig door het drukke militaire verkeer en het algehele luchtoverwicht van de Luftwaffe. Al wat beweegt loopt het onmiddellijk risico aangevallen te worden.

Postkaart: Voorgevel van de Weldadigheidsschool voor meisjes (Beernem).

Tegen de avond volgt een nieuw marsbevel, de groep moet nu naar Loppem en rond 22u00 zijn de colonnes op weg naar hun nieuwe bestemming.
Dinsdag 28 mei worden de batterijen te Loppem gehergroepeerd en worden nieuwe schootsstellingen ingenomen.
Vervolgens vernemen de manschappen de capitulatie van het Belgische leger.
Een paar dagen na de capitulatie moet de groep zijn wapens inleveren in een depot in de buurt, daarna worden ze te voet verplaats naar Zelzate waar ze verblijven in gevangenschap op een boerderij. Een paar weken later krijgen ze hun militair zakboekje terug en word er een entlassungsschein in hun handen geduwd.

August Bosserez en Gery Hameeuw keerden te voet terug naar huis waar ze na een paar dagen veilig aan kwamen.


Baron André Greidl, commandant van de 8ste batterij.
In 1938 kreeg hij het bevel van de 5de batterij van het 1e regiment van D.T.C.A., maar op 10 mei was hij commandant van de 8ste batterij. Volgens de website van de familie Greindl (www.greindl.be) haalde de eenheid van de baron 11 vliegtuigen neer, de batterij schoot zelf een Fokker Wulf uit de lucht die zo dicht bij hen viel, dat ze zelf de bemanning gevangen kon nemen.

Met dank aan Guy Hameeuw voor de foto's en tekst.