Tijdens de inname van Eeklo werden er drie Duitse soldaten begraven aan de grote kerk van Eeklo , op zondagnamiddag 9 juni 1940 werd er een 4de Duitse gesneuvelde bijgezet .

De Duitse gesneuvelden werden later ontgraven en overgebracht naar Deinze waar een Duitse militaire begraafplaats was .

De graven aan de kerk van Eeklo in de winter van 1940-41.


Het graf van Uffz. Hans Raps in Deinze. Hij was één van de vier die begraven waren aan de kerk te Eeklo.

21 juli 1940, watertoren Eeklo.

Een officier controleert de papieren van een onderoff. van de luftwaffe.

Een Duitse militaire begrafenis in Eeklo 20 november 1940.


Wellicht hebben destijds weinig Eeklonaren deze teraardebestelling van 5 Duitse soldaten bijgewoond. Het was op een ietwat mistige november morgen in 1940 dat een Duits ere peloton was aangetreden.

Om ongekende redenen zijn deze 5 Duitse doden (alle 5 waren op dezelfde dag 26 mei 1940 in voorlopige veldgraven rond Raverschoot bijgezet ) op 20 november 1940 naar de stedelijke begraafplaats van Eeklo overgebracht. Daar greep een plechtige erebegrafenis plaats met een peleton van 20 manschappen enkele off. waaronder een off. van gezondheid (met rode kruis armband )en een veldprediker.


Marcel Vannieuwenhuyse, sergeant in het 23ste linie, 2de comp.

Sneuvelde op 25 mei 1940 in Eeklo maar men vond hem maar pas weer op 31 mei in het Leen. Hij werd op 4 juni naar Sint Andries overgebracht en daar begraven.

Joseph Claessens sneuvelde bij Raverschoot, zijn lichaam werd teruggevonden 8 dagen later op 13 juni.

Een paar weken na de gevechten rond Eeklo en omstreken begonnen de Duitsers de voertuigen die achtergelaten of vernietigd waren te verzamelen.

Op 27.06.1940 bezochten de mannen van de  Abschlepp komandu het veldgraf van Alfred Franke en  Johann Enzmann.

Beide lagen samen begraven aan de St-Jansdreef te Eeklo.


Een zeldzame kleurenfoto van Balgerhoeke na de gevechten. Het puin is al geruimd maar de huizen liggen er nog zwaar beschadigd bij.

October 1940, de brug aan Balgerhoeke word hersteld.







Verzameling Julien Van de Genachte.

Het puin ruimen van de opgeblazen bruggen was niet zonder gevaar. Op 5 augustus 1940 werden er brokstukken verwijdert aan de brug van Balgerhoeke, een groot stuk viel naar beneden met 3 of 4 personen erop. Die personen kwamen er vanaf met de schrik maar Florent Jozef Dhond bleek eronder te zitten en kwam om het leven.

De oorlogsbrug bij Zomergem Motje - Grote Steenweg .

De brug Motje - Grote Steenweg in 2015.

De oorlogsbrug aan Veldekens.

Tijdens de nacht van 14 op 15 juli 1940 werd de Britse bommenwerper BRISTOL-BLENHEIM 3551 P.Z.E. van de R.A.F. door de Duitse flak in de omstreken van Eeklo neergeschoten . Het brandend vliegtuig landde voorbij Waarschoot op de wijk Oostmoere - Eeksken. Een Brits piloot kwam om en werd te Eeklo op de stedelijke begrafplaats begraven , dit op 17 juli 1940 om 10.00u. Een afdeling Duitse soldaten bewees de laatste eer.De vliegenier werd door de Duitsers met de naam Robinson ter aarde besteld, doch na de oorlog kreeg de gevallene zijn ware naam op zijn grafsteen .



Sergeant L.H. Stride.

Wireless operator air gunner.

Royal Air Force.

14 july 1940 , age 19.

Op de wijk Oostmoer-Eeksken waren de Duitse off en soldaten snel ter plaatse bij de neergestorte vlieger.

BRITSE (92) BEZOEKT NA 74 JAAR GRAF VAN GESNEUVELDE BROER.

Enid Stride, een Britse vrouw van 92, heeft op het kerkhof van Eeklo voor het eerst het graf bezocht van haar broer. Die sneuvelde 74 jaar geleden in een vliegtuigcrash boven Waarschoot. "Ik voel me opgelucht nu ik met mijn eigen ogen gezien heb waar mijn broer rust", zei de kranige vrouw.

Sergeant Leslie Herbert Stride was een jongen van amper 19 toen hij in 1940 moest meevechten in de Tweede Wereldoorlog. "Hij maakte deel uit van de Royal Air Force en was bemanningslid van één van de zes vliegtuigen die op 14 juli 1940 in Kent opstegen richting Vlaanderen", vertelt adjudant Frank Raeman die zelf in Zomergem woont. "Hun opdracht was om een olieopslagplaats in de buurt van Zelzate te bombarderen. Maar het vliegtuig waar sergeant Stride in zat, is nooit terug in Engeland geraakt. Op de terugweg zijn ze boven het Meetjesland beschoten. De piloot merkte snel dat het onmogelijk zou zijn om in Engeland te geraken en probeerde een noodlanding uit te voeren. Ter hoogte van Oostmoer in Waarschoot zag de piloot een strook grond waar hij de landing probeerde uit te voeren. Maar het vliegtuig brak bij de noodlanding in twee en vatte vuur. Sommige bemanningsleden waren zwaar verbrand, maar konden zich nog redden. Maar voor sergeant Stride kon geen hulp meer baten. Hij overleed ter plaatse."


Laatste rustplaats

Na de bluswerken haalden de Duitsers het stoffelijk overschot uit het wrak en brachten het over naar een mortuarium in Eeklo. Twee dagen later werd de Brit met militaire eer begraven op het kerkhof van Eeklo, waar hij vandaag nog altijd ligt. "Ik ben zwaar ontroerd", reageerde zus Enid toen ze gisteren na 74 jaar voor het graf van haar broer stond. "Nu ik het graf van mijn broer bezocht heb, voel ik mij veel meer op mijn gemak. Ik weet nu dat hij een mooie laatste rustplaats heeft en dat er al die tijd goed voor hem gezorgd is geworden. Ik kan het echt niet geloven dat ik mijn broer nu eindelijk 'vaarwel' kan zeggen. Toen ik hem thuis bij ons in Gloucester in de lente van 1940 voor het laatst in mijn armen nam, had ik nooit gedacht dat het de laatste keer zou zijn. Dat heeft 74 jaar lang geknaagd. Heel raar, maar ik voel mij beter nu. Ik kan de mensen in Eeklo niet genoeg bedanken omdat ze al die jaren later de moedige strijd van mijn broer nog altijd niet vergeten zijn."


Huldemoment

Burgemeester Koen Loete en Walter Cami van de oud-strijdersverenigingen in Eeklo zorgden gisteren op het kerkhof van Eeklo voor een intiem en sereen huldemoment. "In de Tweede Wereldoorlog zijn er ook in Eeklo en de streek rond het Schipdonkkanaal moedige strijden gestreden", zegt het tweetal. "Ook in Engeland zijn toen soldaten vertrokken van hun geliefden thuis, zonder dat ze wisten dat hun vaarwel een definitief afscheid zou zijn. Ze werden ingezet om ons te bevrijden van de Nazi-Duitsers. Het is dankzij die mensen en dus ook dankzij sergeant Stride dat wij sinds 1944 in vrijheid kunnen leven. Op ons kerkhof liggen 15 Britse soldaten begraven, ver van hun familie en hun thuisland. Wij vergeten nooit wat zij voor Eeklo, het Meetjesland en België gedaan hebben. We hebben de graven altijd met gepaste eer verzorgd en de gesneuvelden herinnerd. En we zullen dat ook blijven doen."


Uit het Het Laatste Nieuws van 19.09.2014.


Enid Stride (92) was erg geëmotioneerd toen ze tot bij het graf van haar broer Leslie werd gebracht.

Lees hier het volledige verhaal ( Engels) , geschreven door Walter Cami.


Of Nederlandstalig hier